Våra Kor

 

 Våra 35 mjölkor intar en mycket central plats på gården. Dom omvandlar rikliga mängder gräs och hö till fullvärdig mjölk som vi sedan kan förädla till en mängd olika produkter. Runt koflocken sprider sig ett lugn och en trygghet som man nog själv måste få uppleva för att riktigt kunna förstå. Just det att korna kompletterar oss människor genom att med sina fyra magar äta det som vi människor annars ej kan tillgodogöra oss, känns som ett fantastiskt samarbete. Korna tar också hand om en stor mängd av våra frånsorterade grönsaker som kål, morötter samt sallad. Stallgödseln från korna komposteras och sprids ute på åkrarna i ett noga uttänkt system och är där ett ovärderligt hjälpmedel att uppnå hög kvalitet samt fin smak både vid grönsaks och spannmålsodling.
Våra kor bor i en vacker och ljus nybyggd ladugård, där dom går fritt i lösdrift tillsammans med sina kalvar. Betessäsongen börjar redan i april och sträcker sig fram till november, då dom vistas ute dygnet runt och bara kommer hem någon timma för mjölkningen.
Att våra kor får ha hornen kvar är en självklarhet för oss, dom ger korna karaktär och är dessutom ett väldigt viktigt sinnesorgan med vilka de både orienterar sig i landskapet samt tydliggör sin rang. Hornen gör dessutom korna mer lätthanterliga i kontakt med oss människor.
Vi behåller alla kalvar som föds på gården tills dom är 3 år och fullvuxna, en del blir därefter nya kor och dom andra slaktas och ger då ett fantastiskt kött.